Menü

Legfrissebbek

Füstös-savanyú zöldbableves

pic

Hozzávalók:

45 dkg mirelit zöldbab (természetesen frisset is használhatunk)
50 dkg füstölt oldalas
1 doboz tejföl
2 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
3 dkg liszt
2 evőkanál olaj
ecet, pirospaprika, kapor, esetleg só
6 adag

 

Elkészítés:

A füstölt húst egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, hogy a felesleges só kioldódjon belőle. Másnap az áztatóvizet leöntjük róla, hideg vizet ráöntve, teljesen puhára főzzük. A zöldbabot a babérlevéllel és annyi vízzel, amennyi ellepi, félpuhára főzzük. A lisztből és olajból zsemleszínű rántást készítünk, rászórjuk a lereszelt fokhagymát, néhány pillanatig pirítjuk, majd a tűzről levéve, belekeverünk a csipetnyi pirospaprikát, és simára keverjük a füstölt lével, melyből előzőleg a húst kiemeltük. A zöldbabhoz adjuk a rántást, valamint a kockákra vágott füstölt húst, és a babot puhára főzzük. (A folyadék mennyisége kb. 2 l legyen, levesbetétnek 1 tojásból készített galuskát főzhetünk bele, de anélkül is finom.) A főzés végén - ízlésünk szerint - ecettel ízesítjük, meghintjük apróra vágott kaporral, és belekeverjük - az előzőleg forró levessel felhígított - tejfölt. (Sózni valószínűleg nem szükséges, mert a füstölt hús leve elég sós.)