Menü

Legfrissebbek

Gombócleves 2.

pic

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
1 db zöldpaprika
1 csomó zellerzöld
1 l füstölt hús főzőlé
1 db pörkölt kocka
pirospaprika
a gombóchoz:
10 dkg burgonyapüré por
1 kiskanál só
3 dl víz
1 db tojás
8-10 dkg liszt
1 csomó petrezselyemzöld
6 adag/1138 kcal, 1 adag/173 kcal

 

 

Elkészítés:

A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, kipirítjuk, a pörcöt kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron felaprózott vöröshagymát megdinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. Felöntjük a füstöltlével, valamint 1 l vízzel. Beletesszük a paprikát, és cérnával összekötött zellerzöldet, majd amikor a leves felforrt, a pörkölt kockát is. Csendes forralással kb. félórát főzzük, közben elkészítjük a gombócokat. A burgonyapüré port 3 dl forró, sós vízzel elkeverjük, kicsit állni hagyjuk, majd újból jól összekeverjük. Amikor langyos hozzáadjuk a tojást, az összevágott petrezselymet, valamint annyi lisztet, hogy a tészta összeálljon. Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk, melyet a levesben készre főzzük. A levest valószínűleg sózni nem kell, mivel kellő sósság eléréséhez a füstölt lé és a pörkölt kocka elegendő.