Menü

Legfrissebbek

Jókai bableves

pic

Hozzávalók:

30 dkg tarkabab
60 dkg füstölt csülök
2 pár debreceni
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb zellergumó
1 csokor petrezselyem
1 csokor zellerzöld
1-2 db babérlevél
1 db TV paprika
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
só, pirospaprika,
a csipetkéhez:
1 db tojás
liszt, só
8 adag/4126 kcal, 1 adag/515 kcal

 

 

Elkészítés:

A füstölt csülköt előző nap megfőzzük, a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és mind a húst, mind a levet másnapig hideg helyre tesszük. A tarkababot is előző este beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és 3 l vízzel, melyből 1,5 l a csülők főzőleve, feltesszük főni. (Sózni külön nem szükséges, mert a füstöltlé elegendő sót tartalmaz.) Beletesszük a vöröshagymát, a TV paprikát, a zellergumót, a zellerzöldet és a babérlevelet. Amikor a bab félpuhára főtt, hozzáadjuk a karikára vágott sárga- és fehérrépát, valamint vastag szeletekre vágott kolbászt és a felkockázott csülökhúst. Közben tojásból, pici sóval és annyi liszttel, hogy jó kemény tésztát kapjunk, összeállítjuk a csipetkét (ld. csipetke), és egy liszttel meghintett tálcára kicsipkedjük. Mikor már majdnem puhára főtt a bab, elkészítjük a rántást. Egy kislábosban az olajat felhevítjük, belekeverjük a 2 evőkanál lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt fokhagymát, mellyel pár másodpercig sütjük. (Vigyázzunk, nehogy megégjen!) A tűzről levéve rászórunk egy evőkanál pirospaprikát. kevés hideg vízzel felengedjük, majd a bablevesbe keverjük. A levesbe szórjuk a csipetkéket és az apróra vágott petrezselymet is, addig főzzük, míg a csipetke meg nem puhul. Aki szereti tálaláskor tejföllel is gazdagíthatja a levest.