Menü

Legfrissebbek

Zöldborsóleves

pic

Hozzávalók:

40 dkg tisztított zöldborsó
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
1 csokor petrezselyem
1 csokor zeller
1 db zöldpaprika
1 kiskanál cukor
2 evőkanál liszt
2 db húsleveskocka (vagy ételízesítő)
2 evőkanál olaj
só, őrölt bors, pirospaprika
a levesbetéthez:
2 db tojás
liszt, só

kb. 6 adag/1328 kcal, 1 adag/221 kcal

 

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és kockára vágjuk. A petrezselymet apróra vágjuk.  Felhevítjük az olajat, rászórjuk a borsót, a kockára vágott zöldségeket és a cukrot. Megsózzuk, kicsit megborsozzuk és alacsony hőfokon saját levében pároljuk, ha a leve elfőne, kevés vízzel pótoljuk. Mikor a zöldségek félpuhára párolódtak meghintjük a liszttel, kicsit pirítjuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk egy kávéskanál pirospaprikával. Kevés hideg vízzel felöntjük és csomómentesre keverjük, majd felöntjük 2,5 liter vízzel. Beletesszük a zellerzöldet és a TV paprikát. Ha a leves felforrt, hozzáadjuk a leveskockát (ételízesítőt), majd a tüzet mérsékeljük, és majdnem puhára főzzük.  Elkészítjük a levesbetétet: a tojásokat annyi liszttel keverjük ki, hogy galuskatésztaszerű masszát kapjunk, melyet kiskanállal a levesbe szaggatunk. Pár perc alatt puhára főzzük. A leves megszórjuk a vágott petrezselyemmel, valamint ha van otthon, tehetünk bele egy kevés lestyánt is. Mire a galuskák megfőnek a borsó és a zöldség is megpuhul. A borsólevest készíthetjük úgy is, hogy csirkezúzát és/vagy csirkeszárnyat megfőzünk. Azért kell előre megfőzni, mert tovább fő meg, mint a borsó és a zöldségek. Majd a levest a húslével engedjük fel, és a végén tesszük hozzá a főtt  csirkehúst.