Menü

Legfrissebbek

Csirke alaplé

pic

Hozzávalók:

2-2,5 kg. csirkecsont, csirke aprólék, esetleg csontos csirkemell
3 db. nagyobb sárgarépa
2 db. nagy fej vöröshagyma
2 db. fehérrépa
5 gerezd fokhagyma
1 csokor zellerzöld
1 db. babérlevél
1 csokor petrezselyem
1 teásk. szemesbors
esetleg: póréhagyma, paradicsom, TV paprika, szerecsendió virág

 

Elkészítés:

A csirkecsontot a tisztított és feldarabolt zöldségekkel, valamint a fűszerekkel és sóval egy nagy levesesfazékba tesszük. Felöntjük 6 l. hideg vízzel és felforraljuk. A tetején képződött habot leszedjük, és lassú tűzön kb. 3 órát főzzük. Az alaplevet finom szűrőn átszűrjük, és egy éjszakára a hűtőbe, vagy hidegre tesszük. Másnap a tetejéről leszedjük a megdermedt zsírt. Rögtön felhasználhatjuk, vagy mélyhűtőben lefagyaszthatjuk. Ha az alaplé készítéséhez csirkemellet is használunk, a főtt húst - borsos ára miatt - egyéb ételekhez pl.: főzelék feltét, kínai csípős-savanyú leves, stb. használjuk fel.) A fenti hozzávalókat arányosan csökkentve, kisebb adagot is készíthetünk.