Menü

Legfrissebbek

Gombástáska leves

pic

Hozzávalók:

2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db TV paprika
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, (esetleg csípős paprika)
a táskához:
2 db tojás
20 dkg liszt
1 fej vöröshagyma (kisebb)
20 dkg gomba
1 evőkanál olaj
só, bors, pirospaprika
a kenéshez: felvert tojás
kb. 8 adag/1640 kcal, 1 adag/205 kcal

 

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, a zöldpaprikával és a zellerzölddel együtt, 2 liter vízben feltesszük főni. (Víz helyett - ha van - használhatunk füstöltlét, vagy főtt burgonya levét is.) A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük. A pörcöket kiszedjük, és a visszamaradt zsíron az apróra vágott hagymát megdinszteljük, rászórjuk a lereszelt fokhagymát, a pirospaprikát. Kevés vízzel felengedjük, és hozzáadjuk a leveshez. Ízesítjük sóval, őrölt borssal - ha szeretjük - csípős paprikával, Mikor a zöldségek megpuhultak, rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és egyet forralunk rajta. A gombás táskához a hagymát apróra vágjuk, a felhevített olajon megdinszteljük, majd rászórjuk a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, és addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Ha kihűlt aprítógéppel pépesítjük, vagy ledaráljuk. A tojásokból és a lisztből tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk. A fele tésztára a gombáskrémből kis halmokat teszünk, a szabadon maradt tészta felületet a tojással lekenjük, majd ráborítjuk a tészta másik felét. Tenyerünk élével a tésztát a töltelék körül lenyomkodjuk, majd derelyevágóval négyzetesre vágjuk, és sós vízben kifőzzük. A kifőtt táskákat tányérokba szétosztjuk, rámerjük a forró levest, és rászórjuk a szalonnapörcöt.