Menü

Legfrissebbek

Füstös leves

pic

Hozzávalók:

20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db TV paprika
20 dkg karalábé
10 dkg zellergumó
1 db paradicsom vagy 1 kiskanál paradicsompüré
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
5 db füstölt szalonna
30 dkg füstölt hús
1 mokkás kanál Erős Pista
1 mokkás kanál morzsolt lestyán
só, őrölt bors, pirospaprika
a csipetkéhez:
1 db tojás
kb. 8-10 dkg liszt
pici só
kb. 8 adag/2111 kcal, 1 adag/263 kcal

 

Elkészítés:

A szalonnát felkockázzuk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük. A visszamaradt zsíron az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. A répákat, karalábét, zellergumót, füstölt húst kis kockákra vágjuk. A megpárolódott hagymára rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, nagyon picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket és füstölthúst, valamint a TV paprikát, paradicsomot/pürét, és felöntjük kb. 3 l vízzel. (Ha van füstöltlénk, 0,5-1 litert - a sósságától függően - adhatunk a víz helyett.) Megszórjuk őrölt borssal, nagyon kevés piros paprikával, a lestyánnal, és ha szükséges sóval, belekeverjük az Erős Pistát. Beletesszük a zeller- és petrezselyemzöldet, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a füstölthús megpuhul. Közben a tojást, lisztet és sót, összegyúrjuk, és elkészítjük a csipetkét. (ld. csipetke) Amikor a hús megpuhult, beleszórjuk a csipetkét, és a levest készre főzzük.  Tálaláskor a szalonnapörccel megszórjuk.