Menü

Legfrissebbek

Palócleves

pic

Hozzávalók:

60 dkg marhalábszár
40 dkg zöldbab
2 fej vöröshagyma
40 dkg burgonya
1 pohár (175 gr) tejföl
2 evőkanál liszt
3 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
4 evőkanál olaj
só, piros paprika, őrölt bors és kömény, morzsolt majoránna, kakukkfű
6 adag/2275 kcal, 1 adag/379 kcal

 

Elkészítés:

A marhahúst megmossuk, felkockázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. Az olajat felhevítjük, és a vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. A tűzről levéve meghintjük, pirospaprikával, majd belekeverjük a húst, és a tűzre visszatéve, nagyon kevés víz hozzáadásával addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Meghintjük sóval, a fűszerekkel, és a lereszelt fokhagymával, kevés víz hozzáadásával, majdnem teljesen puhára pároljuk. (Párolás közben az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk.) A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, a zöldbabot megtisztítjuk, szeleteljük, és mindkettőt a megpuhult húshoz keverjük. Felöntjük 2 l vízzel. (Ha üveges zöldbabot használunk, leszűrjük, és a leszűrt levet egészítjük ki 2 literre, ebben az esetben a zöldbabot csak a főzés végén adjuk a leveshez, mivel az már puha.) Amíg a zöldbab és a burgonya fő, elkészítjük a habarást: a lisztet a tejföllel csomómentesre elkeverjük, majd apránként felengedjük 1-2 merőkanál forró levessel, és amikor a bab és a burgonya megpuhult a levesbe szűrjük. Pár percig kiforraljuk, forrón tálaljuk.