Menü

Legfrissebbek

Borleves

pic

Hozzávalók:

7 dl édes bor (furmint, hárslevelű)
4 db tojássárgája
1 rúd fahéj
1 db citrom reszelt héja
6-8 szem szegfűszeg
1 evőkanál vaníliás vagy tejszínes pudingpor
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
csipet só
a díszítéshez:
5 dkg aranymazsola
őrölt fahéj (elmaradhat)
4 adag/2540 kcal, 1 adag/625 kcal

 

Elkészítés:

A mazsolát előző nap 1 dl borba áztatjuk. Másnap leszűrjük, a leszűrt borhoz még 1 dl-t bort, valamint 1 dl vizet öntünk, és a fűszerekkel (fahéjrúd, szegfűszeg, reszelt citromhéj, só) felforraljuk. Közben a tojássárgákat a cukorral és a pudingporral habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk a tejszínt és a maradék bort. Amikor a fűszeres borlét felforrt, leszűrjük, a tojásos-tejszínes borhoz öntjük, és az egészet lassan felfőzzük, amíg egy kissé besűrűsödik. (Forrnia nem szabad!) Tálaláskor a leves megszórjuk az aranymazsolával, és meghintjük fátyolnyi fahéjjal. (Melegen, hidegen egyaránt finom karácsonyi leves.)