Menü

Legfrissebbek

Újházy tyúkhúsleves

pic

Hozzávalók:

1 db tyúk (kb. 2 kg)
30 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
15 dkg zellergumó
15 dkg karalábé
15 dkg vöröshagyma
1 cikk kelkáposzta
2 gerezd fokhagyma
10 dkg csiperkegomba
15 dkg zöldborsó
15 dkg karfiol
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
1 db paprika
1 db paradicsom vagy 1 kiskanál paradicsompüré
15 szem feketebors
10 dkg cérnametélt

10 adag/3610 kcal, 1 adag/361 kcal

 

 

Elkészítés:

A megtisztított, megmosott tyúkot, - annyi hideg vízben, amennyi jócskán ellepi - feltesszük főni. Amíg a víz felforr, közben megtisztítjuk a zöldségeket.  Ha felforrt a leves, habját lemerjük, majd bezöldségeljük. Beletesszük a megtisztított, egészben hagyott sárga- és fehérrépát, zellert, karalábét, vörös- és fokhagymát, paprikát, paradicsomot, kelkáposztát, sót, szemesborsot, és végül a tetejére tesszük az összekötött zellerzöldet. A hőfokot takarékra állítjuk, a levesnek csak gyöngyöznie szabad. Közben a megtisztított, nagyobb szeletekre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldborsót külön-külön egy kevés sós vízben puhára főzzük. A megpuhult tyúkot a levesből óvatosan kiemeljük, bőrét, valamint a nagyobb csontokat eltávolítjuk, és kisebb darabokra vágjuk, melegen tartjuk. A levest szitán átszűrjük, ha nagyon zsírosnak találjuk, tetejéről a zsírt lemerjük. A levesben főtt répát, zellergumót és karalábét vékony hasábokra szeleteljük, és a külön megfőzött zöldségekhez adjuk. Külön edényben kifőzzük a cérnametéltet. A leveses tálba rendezzük a húsokat, a tésztát és a zöldséget, majd a forró húslevest rámerjük, és a tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel hintjük meg.