Menü

Legfrissebbek

Zöldborsóleves csirkeaprólékkal

pic

Hozzávalók:

50 dkg csirkeaprólék (szárny, máj, zúza, nyak, mellcsont, far-hát, láb)
50 dkg zöldborsó
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
kisebb zellergumó
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
1 db TV paprika
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
só, őrölt bors, pirospaprika
6 adag/1642 kcal, 1 adag/273 kcal (májgombóc nélkül)

 

 

 

Elkészítés:

A megtisztított és feldarabolt csirkeaprólékot - a máj kivételével - 1,5 l sós vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük, a far-hátról és a mellcsontról a húst lefejtjük, és a többi aprólékkal együtt félretesszük. Amíg az aprólék fő, a répákat és a zellergumót megtisztítjuk, és kisebb kockákra vágjuk. Az olajat egy fazékban felhevítjük, rádobjuk a kockára vágott zöldségeket, a zöldborsót, és egy kevés vizet aláöntve, fedő alatt, só és őrölt bors hozzáadásával félpuhára pároljuk. (Ha a víz elfőne, folyamatosan pótoljuk.) Amikor a zöldségek félpuhára párolódtak, zsírjára sütjük, meghintjük a liszttel, kicsit lepirítjuk. Majd levéve a tűzről meghintjük a pirospaprikával, és felöntjük - az időközben már lehűlt - csirkeapróléklével. A levesbe tesszük a csirkeaprólékot, a TV paprikát, a zellerzöldet, az apróra vágott petrezselyem felét, ha még szükséges sóval, borssal ízesítjük. Az egészet puhára főzzük, végül beleszórjuk a petrezselyem másik felét is. Levesbetétként a csirkemájból készített májgombócot adjuk. (ld. májgombóc)  (A májgombóc receptje hozzávalóként 2 db csirkemájat ír, a másik májat egy kis doboz májkrémmel pótolhatjuk, vagy értelemszerűen a többi hozzávaló mennyiségét is megfelezzük.)