Menü

Legfrissebbek

Kacsaleves nyakasgombóccal

pic

Hozzávalók:

a leveshez:
1,5 kg kacsanyak
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 csokor petrezselyem
1 csokor zellerlevél
1 db kisebb zellergumó
1 db TV paprika
2-3 db gomba
1 db nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 cikk kelkáposzta
Ízlés szerint: só, szemesbors, kevés reszelt szerecsendió és morzsolt lestyán
a gombóchoz:
25 dkg kacsahús (a levesből)
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
2 db tojás
1 db kisebb vöröshagyma
2 evőkanál olaj
só, bors, majoránna, vegeta vagy húsleveskocka
leves (hús nélkül): 8 adag/530 kcal, 1 adag/66 kcal
húsgombóc: 10 db/933 kcal, 1 db 93 kcal

 

 

Elkészítés:

A kacsanyakakat a hártyáktól megtisztítjuk, hideg vízben feltesszük főni. Mikor forr, a keletkező habot leszedjük, majd a hőfokot annyira mérsékeljük, hogy a leves csak gyöngyözzön. Beletesszük a megtisztított és megmosott hozzávalókat, a fűszereket a szerecsendió és a lestyán nélkül. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, belereszelünk egy kevés szerecsendiót, és meghintjük egy mokkáskanálnyi lestyánnal. Kb. 3 percig még hagyjuk főni, majd a tűzről levéve, 15 percig ülepedni. Ezt követően a levest leszűrjük, a húst kicsontozzuk. A színhúst (ez kb. 25-30 dkg) ledaráljuk, elkeverjük a tojásokkal, a zsemlemorzsával, a hagymával - amit előzőleg olajon üvegesre dinszteltünk -, ízesítjük sóval, borssal és majoránnával, majd kigombócozzuk (kb. 10 darab lesz belőle). Külön fazékban vizet forralunk, feloldjuk benne a vegetát/húsleveskockát, és főzővizet gyöngyöző forrásban tartva, kifőzzük benne a húsgombócokat. A levest a húsgombóccal és a felszeletelt zöldséggel tálaljuk.