Menü

Legfrissebbek

Tárkonyos sertésragu leves

pic

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb
3 evőkanál olaj
10 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
20 dkg gomba
20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
3 dl főzőtejszín
1 l húsalaplé vagy 2 db leveskocka
1 kiskanál szárított vagy 1 evőkanál friss tárkony
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál étkezési keményítő
1/2 db citrom leve
só, őrölt bors
a levesbetéthez:
1 db tojás
kb. 4 evőkanál liszt

kb. 10 adag/2910 kcal, 1 adag/291 kcal

 

Elkészítés:

A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprózzuk, és a felhevített olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk. Közben a sárgarépát, fehérrépát és a gombát megtisztítjuk, felaprítjuk. Mikor a hús megpirult hozzáadjuk az összevágott zöldséget, és felöntjük vagy húsalaplével+1 l vízzel, vagy 2 l vízzel, melyben előzőleg a leveskockákat feloldottuk. Ízesítjük sóval, őrölt  borssal, és addig főzzük, amíg a zöldség és hús megpuhul. Ekkor beletesszük zöldborsót. (A friss zöldborsót kicsit korábban tegyük bele, mert hosszabb idő alatt fő meg, mint a fagyasztott.) A keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd néhány merőkanállal a levesből is, végül az egészet a levesbe keverjük, melyet az apróra vágott tárkonnyal és petrezselyemmel fűszerezünk. Elkészítjük a galuskát (1 tojás, só, annyi liszt, amennyit felvesz), a levesbe szaggatjuk, és pár perc alatt készre főzzük, végül az egészet a citromlével ízesítjük.