Menü

Legfrissebbek

Erdei gombakrémleves

pic

Hozzávalók:

15 dkg szárított erdei gombakeverék (vargányás)
10 dkg csiperkegomba
2 l húsleves/húsalaplé, vagy 2 db húsleves kockából készített leves
5 dkg vöröshagyma
2 dkg liszt
2 dl főzőtejszín
1/2 dl fehérbor
só, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyemzöld, majoránna

összesen: 4 adag/1128 kcal, 1 adag/282 kcal

 

Elkészítés:

A szárított erdei gombakeveréket 1 órára beáztatjuk. A csiperkegombát felszeleteljük, a vöröshagymát apróra vágjuk. A felhevített vajon a hagymát - kevés sóval - üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a leszűrt erdei, valamint a csiperkegombát, egy kevés áztató vizet. (Ha a levest húsleves kockával készítjük, a gomba áztató vizét ne öntsük ki.) Fűszerezzük borssal, 1 kávéskanál majoránnával, kevés friss vagy szárított kakukkfűvel, valamint néhány szál összevágott petrezselyemzölddel. Ha a gomba megpárolódott, meghintjük a liszttel, és felöntjük a húslevessel (húsalaplével), vagy 2 l vízzel. Összeforraljuk, ha vízzel öntöttük fel a levest, hozzáadjuk a leveskockákat, ha szükséges sóval, borssal után ízesítjük. Amikor a leves összeforrt, levesszük a tűzhelyről, leszűrjük, és a szűrőkanálban maradt gombát kellő mennyiségű levessel turmixoljuk. Újra visszatesszük a fazékba, hozzáadjuk a főzőtejszínt és a bort, ha újra felforrt készen van. Tálaláskor kedvünk szerint megszórhatjuk pirított magokkal (fenyő-, tök-, mandula-, dió, stb.) vagy pirított zsemlekockákkal.