Menü

Legfrissebbek

Zelleres karfiolleves

pic

Hozzávalók:

1 fej karfiol
1 csomó szárzeller (angol-, illetve halványító zellernek is nevezik)
10 dkg csiperkegomba
1 csomó petrezselyem
vegeta vagy leveskocka
olaj, só, őrölt bors, őrölt lestyán

 

Elkészítés:

Ezt a levest akkor főzzük, amikor valamilyen karfiolos ételt (pl. rántott vagy lengyel karfiolt, Dubarry szeletet, stb.) készítünk, és a karfiol főzővizét egyébként kiöntenénk.

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk és enyhén sós vízben nem túl puhára megfőzzük. Leszűrjük, a főzőlevet és néhány rózsát félreteszünk a leveshez, a többit más karfiolos ételhez használjuk fel. A szárzellert megmossuk, és kb. 2 cm-es darabokra felvágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a petrezselymet apróra vágjuk. Egy kanál olajat megforrósítunk, rádobjuk a zellert és a gombát, pár percig dinszteljük, majd felöntjük a karfiol főzőlevével. Ha a leves felforrt, beleteszünk egy teáskanál vegetát vagy egy leveskockát (hús-, vagy zöldségleves). Visszavesszük a hőfokot, a leveshez adjuk a félretett karfiolrózsákat, és addig főzzük, míg a karfiol megpuhul. Ha szükséges, a levest sózzuk, a borssal, lestyánnal, és a petrezselyemmel ízesítjük. Levesbetétként cérnametéltet, lúdgége tésztát, vagy eperlevelet adunk, melyet egy külön lábosban főzünk ki, nehogy a tészta a levest beszívja.