Menü

Legfrissebbek

Maceszgombóc

pic

Hozzávalók:

8 dkg macesz (pászka)
1 db tojás
1 kicsi fej vöröshagyma (el is maradhat)
4 dkg libazsír 
1/2 csokor petrezselyem
só, őrölt bors, őrölt gyömbér

 

Elkészítés:

A vöröshagymát összevágjuk, egy kevés libazsíron megdinszteljük. A macesz felét nagyon apróra összetörjük vagy ledaráljuk, a másik felét vízbe áztatjuk. Ha megpuhult kinyomkodjuk, és összekeverjük a tört pászkával, valamint a maradék, habosra kevert libazsírral, a dinsztelt hagymával, sóval, tojással, borssal, gyömbérrel és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Fél órát állni hagyjuk, majd  vizes kézzel gombócokat formázunk belőle - ez a mennyiség kb. 6-7 gombóchoz elegendő -, és gyöngyöző, húsleveskockával vagy vegetával ízesített vízben, lefedve, 20-30 perc alatt készre főzzük. Leginkább liba-, vagy kacsahúsleves betéteként készítjük. (Közvetlenül  a húslevesbe nem szabad főzni, mert fövés közben nagyon sok levest vesz fel.)