Menü

Legfrissebbek

Lencseleves

pic

Hozzávalók:

25 dkg lencse
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 db babérlevél
a rántáshoz: olaj, liszt
só, ecet, pici cukor, pirospaprika, tejföl

 

 

Elkészítés:

A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap leszűrjük, átöblítjük, és két liter hideg, sós vízben feltesszük főni. (Nagyon finom, ha víz helyett füstölthús lével készítjük, vagy egy darab füstölt húst főzünk bele, de a sózással ilyenkor vigyázzunk, mert a füstölt lé/hús sós.) Beletesszük a megtisztított és hasábokra vágott répákat, fokhagymát, babérlevelet és a lencsét puhára főzzük. A vöröshagymát lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk, majd olajon megdinszteljük. Megszórjuk liszttel, és zsemleszínűre pirítjuk. Levéve a tűzről belekeverjük a pirospaprikát, kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük a rántást, majd a levesbe öntjük. Felforraljuk, ecettel és pici cukorral ízesítjük. Tálaláskor - aki szereti - tejfölt is tehet bele.