Menü

Legfrissebbek

Kötött galuska leves

pic

Hozzávalók:

10 dkg füstölt szalonna
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1/2 db zellergumó
2 db burgonya
1 fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
kb. 10 cm-es póréhagyma
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
2 db erőleveskocka
a kötött galuskához:
1 nagy fej vöröshagyma
20 dkg liszt
2 db tojás
1 evőkanál szalonnazsír
pirospaprika, só, őrölt bors,


Elkészítés:

A szalonnát kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt a zsírból szűrőlapáttal kiszedjük. A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. A sárga-, fehérrépát, valamint a zellergumót lereszeljük, és két evőkanál szalonnazsíron addig pároljuk, míg a levét el nem fövi, meghintjük pirospaprikával és őrölt borssal, felengedjük 3 l vízzel. Beletesszük a burgonyát, póréhagymát, paprikát, paradicsomot, zellerzöldet, ha felforrt a leveskockát és a füstölt szalonnabőrkét. Amikor a zöldségek puhára főttek a leves leszűrjük. Közben elkészítjük a kötött galuskát. A hagymát nagyon apróra vágjuk, a szalonnazsíron üvegesre pirítjuk, és beletesszük a pirospaprikát. A lisztből és a tojásból  levestésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a paprikás, pirított hagymával, amibe belekeverhetjük a szalonnapörcöt is. Megszórjuk sóval és őrölt borssal. A tésztát ujjnyi széles csíkokra sodorjuk, és a csíkokat hosszában levágjuk. A csíkokból csomókat kötünk, amelyet a csomó mellett levágunk, és kötjük a következőt, amíg a sodort tésztacsíkok elfogynak. Ezeket a "kötött galuskákat" a leszűrt levesünkben puhára főzzük. (Próbaképpen egy galuskát kiveszünk a levesből, kettévágjuk, és ha a közepe már nem fehér elkészült.) A főzés legvégén a levesbe szórjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet.