Menü

Legfrissebbek

Zöldség alaplé

pic

Hozzávalók:

2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 fej hagyma
1/2 db zellergumó
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
2-3 szál lestyán (szárított is megfelel)
kb. 10 cm-es póréhagyma (elmaradhat)
1 fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 db burgonya
só, olaj


 

 

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A póréhagymát felkerikázzuk. A sárga-, fehérrépát és a zellergumót lereszeljük. Kevés olajat hevítünk,  beletesszük a reszelt zöldségeket, fedő alatt kicsit megpároljuk. Mikor a levét elfőtte, felöntjük kb. 2 l vízzel, megsózzuk, beletesszük a kockára vágott burgonyát és a többi zöldséget, a petrezselyemlevél és a lestyán kivételével. Mikor a burgonya megpuhult hozzáadjuk a lestyánt és az apróra vágott petrezselymet. Pár percig főzzük. A tűzről levéve szűrőn átszűrjük. Ezt a levet zöldség vagy húsalapú levesek készítéséhez használjuk fel.  Mélyhűtőben ls fagyasztható.  Ha jégkockatartóban fagyasztjuk le, kiváló ételízesítő.