Menü

Legfrissebbek

Minestrone leves

pic

Hozzávalók:

20 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
15 dkg ceruzabab (zöldbab)
15 dkg zöldborsó
15 dkg gomba
20 dkg karalábé
20 dkg zellergumó
10 dkg póréhagyma
1 db kisebb vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10 dkg cukkini
1 db paradicsom
10 dkg karfiol
10 dkg kelkáposzta
15 dkg burgona
3 evőkanál paradicsompüré
2 db halványító zellerszár (zellerzöld is jó)
zöldfűszerek: bazsalikom, kakukkfű, oregánó, lestyán (száritott is jó)
só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, étolaj/olívaolaj
2,5 l víz + 2 db húsleveskocka vagy 2,5 l húsalaplé
aki szereti: levestészta (farfalle/eperlevél/gyermelyi csipet/spagetti/stb.
                 a leves tetejére reszelt parmezán

Lényeg: bármilyen zöldséget használhatunk, amit szeretünk vagy ami otthon található az a fontos, hogy minél több fajta legyen. A mennyiség is szabadon változtatható.


 

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk és kb. két evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, kicsit pirítjuk. Beletesszük a kis kockákra vágott sárga- és fehérrépát, valamint zellergumót. Kb. negyedórát - ha szükséges egy kevés víz hozzáadásával - pároljuk. Utána következik a karikára, kockára, szeletekre vágott többi zöldség, a zöldborsó, és fedő alatt rövid ideig tartó újbóli párolás. Ezután felöntjük vízzel, illetve a húsalaplével. Ha vízzel öntöttük fel, forrás után adjuk hozzá a leveskockákat. Megsózzuk, borsozzuk. Mielőtt teljesen megpuhult volna a zöldség, beleszórjuk az apróra vágott (szárított) zöldfűszereket, ha kell, után sózunk, és még egyet forralunk a levesen. Ha szeretjük, a levestésztát külön főzzük ki, nehogy a tészta a levest felszívja. Tálaláskor meghinthetjük reszelt parmezánnal.