Menü

Legfrissebbek

Fejtett bableves

pic

Hozzávalók:

1 kg fejteni való bab
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
½ db zellergumó
1 csokor zellerlevél
1 csokor petrezselyem
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 pár debreceni, vagy tetszés szerinti kolbász
2 db tojás
olaj, liszt
ízlés szerint: só, pirospaprika

 

Elkészítés:

A babot kifejtjük, megmossuk és hideg vízben főni tesszük. Belerakjuk a megtisztított, hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, a vöröshagymát, a zellergumót, a zellerzöldet és megsózzuk. Egy kis füstölt íz kedvéért tehetünk bele szalonnabőrkét, füstízű leveskockát is. Mikor a bab félpuha, hozzátesszük a nagyobb darabokra vágott debrecenit/kolbászt. Közben kevés olajon a két csapott evőkanál lisztet zsemleszínűre pirítunk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát és jól elkeverjük, Ezután a rántást lehúzzuk a tűzről és meghintjük a pirospaprikával. Hideg vízzel csomómentesre keverjük, és a leveshez adjuk. A levesbe szórjuk az apróra vágott petrezselymet. A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. A tésztából - a lassan fövő levesbe - kiskanállal galuskákat szaggatunk. Ha a galuska megpuhult a levesünk elkészült.