Menü

Legfrissebbek

Marhahús leves

pic

Hozzávalók:

1,5 kg. marha leveshús (fartő/oldalas/szegy; a fartőhöz, mivel az színhús, tegyünk egy kis marhacsontot, vagy  velőscsontot is)
3 db. sárgarépa
2 db. fehérrépa
1 db. kisebb zellergumó
1 cs. zellerlevél
1 cs. petrezselyemlevél
3 gerezd fokhagyma
1 db. vöröshagyma nagyobb
1 db. zöldpaprika (ha szezonja van)
1 db. paradicsom (ha szezonja van)
¼ kelkáposzta
2 db. gomba (el is maradhat)
ízlés szerint: só, szemesbors, szerecsendió virág, szerecsendió, lestyán

 

Elkészítés:

A húst, valamint a csontot hideg vízben feltesszük főzni, ha felforrt a habját leszedjük. Beletesszük a sárga- és fehérrépát, zellergumót, fokhagymát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát és a kelkáposztát. Ízesítjük sóval, szemesborssal, egy kevés szerecsenvirággal, beletesszük a zellerzöldet, petrezselymet, és épphogy gyöngyözzön a lé, készre főzzük (kb. 3 óra). Mielőtt a főzést befejeznénk, egy kevés szerecsendiót reszelünk bele, valamint aki szereti lestyánnal is ízesítheti. A kész levest átszűrjük, és a hasábokra vágott főtt zöldségekkel, és külön kifőzött csigatésztával vagy cérnametélttel és a kockára vagy szeletekre vágott főtt hússal tálaljuk. A húst külön tormával, mustárral, vagy valamilyen szósszal - alma, meggy, kapor stb. - is kínálhatjuk.