Menü

Legfrissebbek

Tavaszi borsóleves

pic

Hozzávalók:

1 kg primőr borsó
1 csomó primőr vegyes zöldség (petrezselyem levéllel együtt)
1 kisebb zellergumó zöldjével
1 fej újkaralábé
1 db TV paprika
1 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
só, őrölt bors, pirospaprika
a galuskához:
1 db tojás
liszt

6 adag

 


 

Elkészítés:

A répát, karalábét, zellergumót megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, a borsót kifejtjük. Az olajat felhevítjük, rászórjuk a felkockázott zöldségeket, és a borsót. Kicsit megsózzuk, meghintjük őrölt borssal, és fedő alatt, takarékon, felpuhára pároljuk. Ekkor meghintjük a liszttel, picit pirítjuk, majd a tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 2 l vízzel. Visszatéve a tűzhelyre, beletesszük, a zöldpaprikát, a cérnával átkötött zellerzöldet, és a zöldségeket puhára főzzük. A tojással, liszttel, sóval a galuskatésztát kikeverjük, és a gyengén fővő levesbe szaggatjuk, meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, ha esetleg szükséges sózzuk, borsozzuk, majd az egészet készre főzzük. (Még intenzívebb lesz az íze, ha a borsó héjat, megmossuk, megfőzzük, és víz helyett, a leszűrt főzővizet használjuk fel.)