Menü

Legfrissebbek

Roston sült ponty fűszervajjal

pic

Hozzávalók:

80 dkg pontyfilé
1/2 nagyobb fej vöröshagyma
1/2 csokor petrezselyem
4 evőkanál olaj
2 evőkanál citromlé
só, bors
a fűszervajhoz:
10 dkg vaj
1 kisebb fej vöröshagyma
1 kiskanál apróra vágott snidling
1/2 csokor petrezselyem
1 kiskanál mustár
1/2 db citrom leve
só, bors
a sütéshez:
3 evőkanál olaj

.

Elkészítés:

A halfilét nagyobb darabokra vágjuk, és a halhúst beirdaljuk. (Vigyázzunk, hogy a hal bőrét ne vágjuk át.) A szeleteket sózzuk, borsozzuk, és egy sütőtálba rakosgatjuk. A fél vöröshagymát vékony karikákra, a petrezselymet finomra vágjuk és rászórjuk a halra Az olajat a citromlével elkeverjük,  és meglocsoljuk vele a halat. Többször átforgatva, legalább 1 órán keresztül pácoljuk. A fűszeres vajhoz a kis fej vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd a vajjal habosra keverjük. A finomra vágott petrezselyemmel, snidlinggel, sóval, borssal, mustárral és citromlével ízesítjük. Alufóliára halmozzuk, henger alakúra formázva feltekerjük, és rövid időre a mélyhűtőbe tesszük, hogy a vaj megdermedjen. (Tálalásig hűtőben tartjuk.) A halat pácléből kivesszük, a nedvességet leitatjuk róla. Olajjal megkenve, roston / grillsütőben / teflonserpenyőben, a páclével kenegetve, oldalanként kb. 4 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálaláskor a forró halszeletekre egy-egy karika fűszeres vajat helyezünk. Köretként salátát / burgonyapürét kínálunk.