Menü

Legfrissebbek

Dorozsmai molnár ponty

pic

Hozzávalók:

1 kg ponty (vagy 60 dkg pontyfilé)
10 dkg kolozsvári szalonna
25 dkg csiperkegomba
2 fej vöröshagyma
3 db  tv paprika
3 db paradicsom
2,5 pohár tejföl
50 dkg száraztészta (csusza, fodroskocka)
só, bors, pirospaprika, zsemlemorzsa, olaj
(idényen kívül a paprika és paradicsom helyett lecsókonzevet is használhatunk)

összesen 4447 kcal, 1 adag 448 kcal

 

 

Elkészítés:

A pontyot kifilézzük, gerincét, fejét halászléhez, halalapléhez felhasználhatjuk. A pontyfilét sűrűn beirdaljuk, kb. 5 cm-es szeletekre vágjuk, besózzuk és kb. 1/2-1 órát állni hagyjuk. Ezt követően a halszeleteket zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk, és megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával. A paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a gombát vékonyan felszeletejük, és a megpárolt vöröshagymára tesszük. Félpuhára főzzük, ha szükséges - mert általában a szalonna elég sós - sózzuk, meghintjük őrölt borssal, és elkeverjük két pohár tejföllel. A száraztésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, ráöntjük a gombás lecsót, és óvatosan összekeverjük. A gombás-lecsós tésztát egy tepsibe terítjük, rátesszük az elősütött halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.