Menü

Legfrissebbek

Franciasaláta őzgerinc formában

pic

Hozzávalók:

25 dkg sárgarépa
15 dkg zellergumó
20 dkg zöldborsó (konzerv vagy fagyasztott)
2 db csemege uborka
2 db alma
35 dkg burgonya
5 db tojás
a mártáshoz:
10 evőkanál majonéz
4 evőkanál tejföl
2 teáskanál mustár
1 dkg porcukor
só, őrölt bors, citromlé
2 tasak zselatin (10 gr-os)
a díszítéshez:
kaliforniai paprika, petrezselyem, uborka, stb. 

.

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, ha kihűlt kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A sárgarépát és a zellergumót szintén kockákra vágjuk, sós vízben külön-külön roppanósra főzzük. Ha fagyasztott zöldborsót használunk azt is puhára főzzük. (A konzerv borsót nem kell megfőzni.) Az uborkát és az almát is felkockázzuk. (Az almát lehet hámozva és hámozatlanul is a salátába tenni.) A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk. A mártás hozzávalóit - a zselatin kivételével - összekeverjük. A leszűrt zöldségeket, a burgonyát, uborkát és almát egy nagyobb tálba tesszük, ráöntjük a mártást, és elkeverjük. A zselatint 2 dl hidegvízben elkeverjük, majd kis lángon - folyamatosan kevergetve - feloldjuk. Ha a zselatin langyosra hűlt a salátához keverjük. Egy kb. 30 cm-es őzgerinc formát folpackkal kibélelünk, belekanalazzuk a saláta felét, erre rárakosgatjuk a tojásokat, végül befedjük a maradék salátával. A fóliát ráhajtjuk, és legalább néhány órát a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. (Legjobb előző nap elkészíteni!) Tálaláskor tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk, és tetszés szerint feldíszítjük.