Menü

Legfrissebbek

Libamáj sütve mindenki kedvére

pic

Hozzávalók:

1 db hízott libamáj
1/2-1 kg liba- vagy kacsaháj (a máj nagyságától függően)
2 gerezd fokhagyma
tej

 

Elkészítés:

A libamájat hártyáitól megtisztítjuk, és egy napra annyi tejbe áztatjuk, amennyi ellepi. A hájat kisütjük, a zsírt leszűrjük. A tejből kiemelt májat vízzel leöblítjük, papírtörlővel a nedvességet leitatjuk róla. A félretett zsírt felmelegítjük, belefektetjük a májat, egy kevés vizet töltünk rá. Csendes tűzön - a máj nagyságától függően - 30-45 percig fedő alatt sütjük. Ekkor a májat megfordítjuk, és kissé erősebb tűzön addig sütjük, amíg a víz elpárolog alóla. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, és nagyon rövid ideig - amíg a fokhagyma illata érződni kezd - összesütjük. A májat a zsírban hagyjuk langyosra hűlni, majd a zsírból kiemelve kis kockákra vágjuk. Egy nagyobb tál aljára néhány merőkanál zsírt merünk, és megszórjuk libamájkockákkal. Hideg helyre tesszük, hogy a zsír megdermedjen. Majd újra néhány merőkanál zsír, a májkockák és a dermesztés következik. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amig a hozzávalók el nem fogynak. Friss kenyérre kenve, lilahagymával tálaljuk. (A "mindenki kedvére" elnevezés azt takarja, hogy az egészben hagyott, zsírral leöntött májjal ellentétben, itt a zsíroskenyérre mindig jut libamáj is, és esztétikailag pedig sokkal szebb, mint a  zsírban áttört máj.)