Menü

Legfrissebbek

Kocsonya 2.

pic

Hozzávalók:

2 kg sertés csontos-bőrös hús (köröm, csülök, farok, fül, fej, bŐrke)
(aki kicsit "füstösen" szereti 20 dkg füstölt húst is adhat hozzá)
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
20-25 szem szemes bors
só, cseresznye paprika vagy Erős Pista
összesen: 6 adag/kb. 6100 kcal, 1 adag/kb. 1016 kcal

Elkészítés:

A húsokat alaposan megtisztítjuk (sörte, bélyegzőlenyomat, stb.), és annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi bőven ellepi. (Ehhez a húsmennyiséghez kb. 2,5-3 l víz szükséges.) Ha felforrt lehabozzuk, és a hőfokot takarékra állítjuk, a víznek épphogy gyöngyöznie szabad.) Megsózzuk, - a sóval csínján bánjunk, mert ha túl sós a lé, nem alvad meg a kocsonya - beletesszük a szemes borsot, a megtisztított fokhagyma gerezdeket, a vöröshagymát és a csípős paprikát. (A vöröshagymának csak a legfelső héját szedjük le, mert a hagymahéj szép színt ad a kocsonyának. Addig főzzük, amíg a hús a csontról szinte magától leválik (kb. 5-6 óra). A lét leszűrjük, a húst kicsontozzuk. A levet hideg helyre tesszük, hogy a zsír a tetejére dermedjen, melyet kanállal leemelünk róla. A kicsontozott húst tányérokba rendezzük, rámerjük a zsírtalanított levet - ha szükséges kicsit langyosítsuk meg, hogy folyós legyen -, és hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. (Mélyhűtő és fagypont alatti hőmérséklet szóba sem jöhet, mert akkor a kocsonya jéggé fagy, és élvezhetetlenné válik.) Tálaláskor meghinthetjük pirospaprikával, meglocsolhatjuk citromlével vagy ecettel, de adhatunk hozzá ecetes tormát is.