Menü

Legfrissebbek

Tojáskrémes sonkatekercs

pic

Hozzávalók:

20 dkg gépsonka (vékonyra szeletelt, téglalap alakú)
6 db tojás
6 dkg vaj/Ráma margarin
1-2 evőkanál mustár
só, őrölt bors, citromlé
a besamelhez:
3 dkg vaj/Ráma margarin
2 evőkanál liszt
2 dl tej
só, szerecsendió, citromlé, porcukor
díszítéshez:
tetszés szerint: uborka, olajbogyó, paradicsom, paprika, petrezselyem, stb.

 

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk. Elkészítjük a besamelmártást, melyhez a 3 dkg vajat/margarint felforrósítjuk, ráhintjük a lisztet, fehéredésig pirítjuk. A tűzről levéve felöntjük a hideg tejjel, csomómentesre elkeverjük. Megsózzuk, majd visszatéve a tűzhelyre, sűrűre főzzük. Ha kész őrölt szerecsendióval, esetleg még sóval ízesítjük, és kihűtjük. A kihűlt keménytojásokat hosszában félbevágjuk, sárgájukat kiszedjük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat/margarint, a mustárt, és habosra kikeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és egy kevés citromlével, valamint porcukorral, végül apránként hozzákeverjük a kihűlt besamelt. Az elkészült tojáskrémet kis időre a hűtőbe tesszük. A sonkaszeleteket kiterítjük, mindegyikre egy csíkban teszünk a tojáskrémből, felgöngyöljük, végeikre a krémből habzsák segítségével rózsákat nyomunk. Tetszés szerinti hozzávalókkal díszítjük. Vegetáriánusok sonka helyett lapkasajtot, vagy a keményre főtt tojásfehérjéket tölthetik meg a krémmel.