Menü

Legfrissebbek

Szalonkocsonya

pic

Hozzávalók:

1 db nagyobb hátsó sertéscsülök
2 db sertésköröm (a hentessel vágassuk félbe)
1 nagy darab sertésbőrke
10 dkg füstölt hús (de jó a füstölt szalonnabőrke is)
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 fej vöröshagyma
1-2 fej fokhagyma
kb 30 szem fekete szemesbors
1-2 kemény tojás
néhány szem kapribogyó

Elkészítés:

A sertéshúst, bőrkét alaposan megtisztítjuk, megmossuk, és annyi hideg vízben, hogy a húst bőven ellepje, feltesszük főni. Ha a felforrt, a habját leszedjük, beletesszük a vöröshagymát, külső héját ne szedjük le, mert szép színt ad a lének, a fokhagymát, a megtisztított zöldséget, a szemes borsot és a sót. Lassan gyöngyözve kb. 5-6 órán keresztül főzzük (Ha a répa megpuhult, vegyük ki a léből, nehogy szétfőjön.) Ha a hús teljesen megpuhult, a kocsonyát leszűrjük, és a levet hideg helyre tesszük, hogy a zsír a tetejére dermedjen. A húst kicsontozzuk, szeletekre vágjuk. Ha megdermedt, a kocsonya tetejéről a ráfagyott zsírt lekanalazzuk, a levet folyósra visszamelegítjük. A formá(ka)t (pl. őzgerinc) jeges vízbe állítjuk, és a teleöntjük kocsonyalével, addig hagyjuk dermedni, míg a forma falán kb. fél centi vastag kocsonyás réteg nem képződik; a többi levet visszaöntjük a lábosba. A forma alját kirakjuk tojáskarikákkal, és a felszeletelt zöldségekkel, a kapribogyóval. Megint öntünk rá egy kis levet, melyet megdermesztünk. Ezután elrendezzük benne a húsdarabokat, majd telemerjük a lével. Fogyasztásig hideg helyre tesszük. Tálaláskor a kocsonyát tálra borítjuk, salátával, aszpikkockákkal, tojással díszítjük.