Menü

Legfrissebbek

Zöldhagymás sajtmártás

pic

Hozzávalók:

5 dkg. margarin
5 dkg. liszt
5 dkg. füstölt sajt (de lehet edami vagy trappista is)
1 tubus Boci sajt (10 dkg)
3 dl. tej
ízlés szerint: fehérbors, szerecsendió, snidling, vagy újhagymaszár

 

Elkészítés:

A margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, melyet a hideg tejjel felengedünk,  simára keverjük,   jól kiforraljuk. (azaz egy Besamel mártást készítünk)  Mikor a mártásunk sűrűsödni  kezd, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tubus Boci sajtot, addig keverjük, míg a sajt, a mártásban el nem olvad. Közben megsózzuk, ízesítjük reszelt szerecsendióval és fehérborssal.  Ha kész, levesszük a tűzről és hozzákeverjük az apróra vágott  snidlinget, vagy  újhagymaszárat. (Ha a mártás esetleg nagyon besűrűsödne kevés tejjel vagy tejszínnel hígítjuk.) Nagyon finom a sajtszósz rántott sertésszűzérmékkel és burgonyafánkkal. Ha a sajtszószba tojássárgáját keverünk, a csőbensült ételekhez szükséges sajtos gratenmártást kapjuk.