Menü

Legfrissebbek

Ajvár

pic

Hozzávalók:

50 dkg padlizsán
50 dkg kápia vagy piros kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál borecet
1 kiskanál Erős Pista (elmaradhat)
só, őrölt bors
összesen: 430 kcal


 

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük, hústűvel több helyen megszurkáljuk, és 200 fokos sütőbe tesszük. 20 perc sütés után mellé rakjuk a paprikákat is. Kb. 20-25 percig sütjük, amíg a héjuk szinte feketére sül. Közben a paradicsomok tetejét kereszt alakban bevágjuk, rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, majd a vízből kivéve a héját lehúzzuk, magját kivesszük, és felkockázzuk. (Természetesen, ha nincs szezonja, és sűrített paradicsomot használunk, ez az előkészület elmarad.) A megsült paprikákat néhány percre nylonzacskóba tesszük, így a keletkező gőz hatására a paprika héját könnyen el tudjuk távolítani. Ha ezzel végeztünk, a paprikák magházát kivesszük, húsát felcsíkozzuk. A padlizsánok héját szintén lehúzzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A paprikát, padlizsánt, paradicsomot (pürét), lereszelt fokhagymát tálba tesszük, hozzáadjuk az olívát, borecetet, Erős Pistát, sót, borsot, és botmixerrel, ízlésünk szerinti finomságúra pürésítjük. Néhány órát hagyjuk, hogy ízei jól összeérjenek. Sült- és grillhúsok, kolbászok, vagdaltak kiváló kísérője.