Menü

Legfrissebbek

Hollandi mártás (tejszínes)

pic

Hozzávalók:

4 db tojássárgája
1 dl tejszín
10 dkg vaj
1 db citrom
só, cayenne bors (esetleg fehér-, vagy színesbors)
4 adag/1244 kcal, 1 adag/311 kcal

 

 

Elkészítés:

A tojássárgákat a tejszínnel elkeverjük, megsózzuk. Egy lábosban vizet forralunk, a tüzet visszavesszük, hogy a víz ne forrjon, csak forró legyen. A tejszínes tojássárgákat a vízforraló edényünknél nagyobb átmérőjű edénybe öntjük, és ezt beleállítjuk a vízforraló edénybe. (Nem szabad, hogy leérjen a forraló edény aljára.) A vízgőz felett, habverővel, folytonos keverés mellett besűrítjük. (Forrni nem szabad, mert a tojássárga kicsapódik!) Amikor a mártás sűrűsödni kezd, a tűzről lehúzzuk, és állandó keverés mellett vékony sugárban hozzákeverjük a felolvasztott, és langyosra lehűtött vajat. Krémesre keverjük, és ízlés szerinti citromlével, sóval és borssal ízesítjük. A hollandi mártás a spárga jellegzetes kísérője.