Menü

Legfrissebbek

Sajtmártás

pic

Hozzávalók:

2-3 dl tej
2 dl főzőtejszín
4 dkg vaj vagy margarin
4 dkg liszt
1 db tojás sárgája
5 dkg reszelt sajt (ementáli, trappista, stb.)
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 dl tejföl
ízlés szerint: só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió

 

Elkészítés:

A felhevített vajon (margarinon) a lisztet fehéredésig pirítjuk. A tűzről levéve felöntjük 2 dl hideg tejjel és tejszínnel. Csomómentesre elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt/reszelt szerecsendióval. Visszatéve a tűzre, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ha mártás sűrűségűvé válik, a lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt sajtokat, a tojássárgát és a tejfölt, visszatéve a tűzhelyre éppen csak egyet forralunk rajta. Ha a mártás túlságosan besűrűsödne, a maradék tejjel tetszés szerint hígíthatjuk.