Menü

Legfrissebbek

Húsvéti sós kalács

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
40 dkg finomliszt
10 dkg kenyérliszt
2 teáskanál só
1 db tojás
1 evőkanál mangalica vagy libazsír
kb. 3 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
a kenéshez:
5-6 dkg mangalica vagy libazsír
felvert tojás

 

Elkészítés:

Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Kb. harminc percig hagyjuk állni a kovászt. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a sót, a tojást, a langyos tejet és a kovászt. Elkezdjük dagasztani. Amikor összeáll a tészta, hozzáadjuk a zsírt is. Alaposan kidolgozzuk, míg szép hólyagos, közepesen kemény tésztát kapunk. Kelesztő tálban duplájára kelesztjük. Miután megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, három egyforma részre osztjuk. Egyesével kinyújtjuk kb. 2mm vastag, téglalapformára. Megkenjük őket zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit. Hármas fonással megfonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, hagyjuk ismét duplájára kelni, ez kb. 45 perc. Ez alatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát felvert tojással lekenjük és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük hűlni.