Menü

Legfrissebbek

Burgonyás kenyér 3

pic

Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt
15 dkg főtt, áttört burgonya
kb. 2,5 dl a burgonya főzővizéből
1 evőkanál zsír
2 kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt kömény
2,5 dkg élesztő
1/2 mokkáskanál aszkorbinsav vagy 1 kiskanál ecet

  

Elkészítés:

A kenyér hozzávalóit géppel vagy kézzel bedagasztjuk. A kissé lágy tésztát kelesztőtálba tesszük, belisztezzük, és letakarva félórát kelesztjük. Ekkor gyengéden átgyúrjuk, visszatesszük a tálba, és letakarva tovább kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kettéosztjuk. Hosszúkás cipókat formázunk belőle, és egy-egy püspökkenyér formába helyezzük. (Én szilikon formát használtam.) Letakarva kb. másfél órát újra kelesztjük. A sütőt 210 fokra melegítjük, a megkelt kenyerek tetejét pengével bevágjuk, vízzel megpermetezzük, és a sütőbe helyezzük. Kb. 35 perc alatt szép pirosra sülnek. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.