Menü

Legfrissebbek

Scali kenyér

pic

Hozzávalók:

a gyorskovászhoz:
140 g liszt
80 ml hideg víz
1 csipet szárazélesztő
a végleges tésztához:
az összes kovász
280 g BL 80 liszt
1 és 1/4 teáskanál só
160 ml víz
2 evőkanál tej
2 teáskanál szárazélesztő
2 evőkanál olaj
csipet aszkorbinsav
a tetejére:
1 db tojásfehérje
1/2 csésze szezámmag

 

Elkészítés:

A gyorskovász hozzávalóit jól elkeverjük, majd éjszakára egy ruhával letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk. (Legjobb hely a kovász számára a mikro vagy a sütő, hogy egyenletes hőmérsékleten maradjon.) Másnap a szokásos módon bedagasztjuk a tésztát, majd hagyjuk duplájára kelni. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, három egyenlő részre osztjuk. Gömbölyítjük őket, majd kb. 10 pihenés után, rudakat sodrunk belőlük. A tojásfehérjét elkeverjük egy evőkanál vízzel, a rudakat egy ecset segítségével körbe bekenjük vele. A szezámmagot egy tálcára önjük, majd a lekent rudakat egyesével megforgatjuk benne. Ezután a három szálat összefonjuk. Hagyjuk, hogy ismét duplájára keljen, majd 200 fokos gőzös sütőben sütjük kb. 35-40 percig.
(http://www.limarapeksege.hu/2009/09/scali-kenyer.html)