Menü

Legfrissebbek

Csíkos kalács

pic

Hozzávalók:

60 dkg liszt
1 dl tej
2 dl tejszín
1 db tojás
5 dkg margarin
10 dkg kristálycukor
2,5 dkg élesztő
1 csipet só
1 db citrom reszelt héja
1 dkg vaníliás cukor
+ a kakaós cipóhoz:
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
a kenéshez:
1 db tojás

 

Elkészítés:

Az élesztőt, kevés cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a maradék cukorral, és a többi hozzávalóval, valamint a felfuttatott élesztővel jól bedagasztjuk, és két részre osztjuk. A kakaót a vízzel elkeverjük, és az egyik tésztacipóhoz adjuk, jól összegyúrjuk. A cipókat letakarjuk, és langyos helyen egy órát kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és mindkét tésztát elfelezzük. Egyforma méretű lapokat nyújtunk belőle, majd a fehéret alulra tesszük, ráfektetjük a kakaósat, és szorosan feltekerjük. A rudakat sütőformába tesszük, és újabb 30 percig letakarva kelesztjük. Tetejét a felvert tojással megkenjük, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.  (Ha a teteje gyorsan pirulna, fedjük le alufóliával.)