Menü

Legfrissebbek

Kedvenc kenyér

pic

Hozzávalók:

a kovászhoz:
20 dkg finomliszt
2 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
2,5 dkg élesztő
a kenyérhez:
a kovász
2,5 dl langyos víz
2 dkg só
60 dkg kenyérliszt
1 evőkanál olaj
2,5 dkg olvasztott vaj
1 marék burgonyapehely

 

Elkészítés:

A kovász hozzávalóit előző nap este bekeverjük, letakarjuk, szobahőmérsékleten hagyjuk. Másnap a kenyér többi hozzávalóival együtt bedagasztjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd ismét 30 perc kelesztés következik. Ennek letelte után a kenyeret megformázzuk, sütőpapírral kibélelt fedeles sütőtálba helyezzük, lefedjük, és 40 percig újból kelesztjük. Ha letelt az idő, a kenyeret pengével átlósan többször bevagdossuk, a sütőtál tetejének belsejét vízzel bepermetezzük, majd a felesleget kiöntjük belőle. Bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra, és a lefedett jénait az alsó bordára helyezzük. Kb. 40 perc alatt - sütőtől függ - megsütjük, kivesszük a tálból, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. (Én fedeles kacsasütő jénait használok a sütéshez.)