Menü

Legfrissebbek

Francia bagett

pic

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt BL55
20 dkg kenyérliszt BL880
3,2 dl langyos víz
1,5 dkg só
1 tasak szárazélesztő

 

Elkészítés:

A bagett hozzávalóit fakanállal elkeverjük, letakarva 20 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kissé ellapogatjuk, majd, mint a pogácsát hajtogatjuk, és újabb 20 percig kelni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer elvégezzük. A harmadik kelesztés után a tésztát három egyenlő részre vágjuk, és a cipókat megformázzuk. (Formázás: a tésztát kilapítjuk, alját, tetejét középre hajtjuk, majd a felső tésztaszélet ujjunkkal mindig az alsóhoz nyomjuk. Többször ismételjük, ezzel tésztánk hengeralakúra formálódik. A végén a felsőszélt az alsóhoz csipkedjük. Végül rudakká sodorjuk őket.) Bagettformába fektetve, vagy sütőlapra helyezve, letakarva negyedórát pihentetjük, majd liszttel fátyolszerűen meghintjük, és bevagdossuk őket. Újabb 20 percig kelesztjük, közben a sütőt kb. 230 fokra előmelegítjük. A sütőbe téve kb. 20 percig sütjük. (Ha a teteje nagyon pirulna, fóliával takarjuk le.)