Menü

Legfrissebbek

Sós-fokhagymás-köményes kifli

pic

Hozzávalók:

a kovászhoz:
15 dkg liszt
1,5 dl víz
1 evőkanál olaj
a kiflikhez:
az elkészített kovász
60 dkg liszt
kb. 2,5 dl víz (a liszt minőségétől függően kicsit több is lehet)
1 evőkanál olaj
2,5 dkg vaj
2,5 dkg só
a tetejére:
durva szemű só, köménymag, fokhagyma

 

Elkészítés:

Előző nap este a kovász hozzávalóit összekeverjük, és letakarva, szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Másnap az elkészült kovásszal és kifli többi hozzávalóival együtt tésztát dagasztunk. Letakarva kb. félórát kelesztjük, majd gyengéden átgyúrjuk, és újabb félórát kelesztjük. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre (kb. 14-15 dkg-os darabok) osztjuk, cipót formázunk belőle, kicsit pihentetjük.   Mindegyik cipócskát cseppalakúra nyújtjuk, szélesebb fele felől feltekerjük, és kiflit formázunk belőle. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, letakarva ismét egy órát kelesztjük. Ha megkelt, vízzel lespricceljük,  meghintjük durva szemű sóval és köménymaggal. 220 fokra (légkeveréses 200 fok) előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 190 (légkeveréses 170) fokra visszavéve, újabb 10 percig sütjük. Amíg a kiflik sülnek 2-3 gerezd fokhagymát lereszelünk, kevés vízzel elkeverjük, majd a kisült kiflik tetejét ezzel a keverékkel megkenjük.