Menü

Legfrissebbek

Kovászos bagett

pic

Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt (BL 80)
20 dkg érett kovász
2,8 dl víz
2 evőkanál olaj
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál puffasztott amarant (elhagyható)
2 teáskanál só

 

Elkészítés:

A kenyér hozzávalóit géppel bedagasztjuk, majd olajjal vékonyan kikent kelesztőtálba téve, hideg helyen (hűtő is lehet), letakarva, kb. 4-5 órát kelesztjük. (A kovásszal készült kenyér lassabban kel, mint az élesztős, vagy öregtésztás.) A kelesztés után a tésztát három egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük, majd rúd alakúra formázzuk. A rudakat bagett sütőformába vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarva, hideg helyen újabb 1-1,5 órát hagyjuk kelni. Ezt követően a bagetteket fátyolnyi liszttel megszórjuk, tetejüket pengével bevágjuk. A sütőt 250 fokra előmelegítjük, aljába egy kisebb jénai tál vizet teszünk, a gőzösödés elősegítése végett. Amikor a sütő a kívánt hőfokot elérte, a formát/tepsit középső bordamagasságra betoljuk, és a hőmérsékletet 210 fokra visszavesszük. Kb. 20-25 perc alatt a bagettek ropogósra sülnek.

(Amaránt bioboltokban kapható, a konyhafelszerelési webáruházakban pedig lehet kapni speciális bagettsütő formát is.)