Menü

Legfrissebbek

Zürichi kenyér

pic

Hozzávalók:

a kovászhoz:
20 dkg kenyérliszt (BL 80)
5 g friss élesztő
1,30 dl víz
a tésztához:
a kovász
30 dkg kenyérliszt (BL 80)
1,7 dl víz
2 dkg vaj
8 g élesztő
1 dkg só
csipet aszkorbin
2 evőkanál burgonyapehely

 

Elkészítés:

A kovászhoz valókat előző este kell alaposan bekeverni, keményebb tészta lesz. Letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk egész éjszaka pihenni. Másnap a tészta hozzávalóit géppel, vagy kézzel bedagasztjuk. Könnyű, kissé tapadós tészta lesz. Duplájára kelesztjük, félidőben, kb. 20-30 perc után egyszer óvatosan áthajtogatjuk. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, kézzel alaposan ellapogatjuk. Mindkét oldalról behajtjuk egy kicsit,ezzel lehet elkerülni, hogy a közepe púposabb legyen. Majd fentről elkezdjük lefelé tekerni úgy, hogy minden tekerést kissé lenyomunk. Duplájára kelesztjük, majd háromszor haránt bevágjuk.  Sütőpapírral kibélelt jénaiba tesszük, a jénai tetejét belülről alaposan befújjuk vízzel. 230 fokos sütőben kezdjük sütni, majd 30 perc múlva visszavesszük 200 fokra, és további 15 percig sütjük. Az utolsó 15 percre levesszük a jénai tetejét, és úgy sütjük. Rácsra téve kihűtjük. 
(Limara receptje)