Menü

Legfrissebbek

Tigriskenyér

pic

Hozzávalók:

az előtésztához:
250 gramm kenyérliszt (BL80)
6 gramm friss élesztő
165 ml víz
a főtésztához:
az összes előtészta
375 gramm kenyérliszt (BL80)
210 ml víz
25 gramm vaj
10 gramm friss élesztő
1 kiskanál só
csipet aszkorbinsav
2 evőkanál burgonyapehely
pici olaj
a tigrismázhoz:
65 ml meleg víz
10 gramm friss élesztő
60 gramm rizsliszt
pici cukor

 

Elkészítés:

Előző este az előtészta hozzávalóiból tésztát készítünk, és folpackkal letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk reggelig kelni illetve túlkelni. A főtészta hozzávalóiból géppel vagy kézzel tésztát dagasztunk, majd egy vékonyan kiolajozott tálban hagyjuk pihenni 20 percet. Ezután ismét átgyúrjuk, majd újabb 20 perc pihentetés vár rá. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt, megformázzuk, és sütőpapírral bélelt (un. kacsasütő) jénaiban duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tigrismázat: a hozzávalókat jól elkeverjük, és negyedórát pihenni hagyjuk. A sütőt bemelegítjük 230 fokra, a sütő aljára kis jénai tálba vizet teszünk, hogy a sütőben kellő gőz képződjön. Az időközben megkelt tésztát lekenjük a tigrismázzal, majd 15 perc után a kenyér tetejét pengével bevágjuk, a kenyerünk és a jénai tál tetejét is vízzel megpermetezzük. A jénaira rátesszük a tetőt, és a kenyeret a sütőben 30 percig sütjük. A 30 perc letelte után, levesszük a jénai tetejét, és 200 fokon további kb. 15 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, alufóliával takarjuk le.  Amikor megsült, rácsra tesszük, újból lespricceljük vízzel.

(Limara, valamint Ízzel és lélekkel recept nyomán)