Menü

Legfrissebbek

Rozsos cipó

pic

Hozzávalók:

20 dkg gyorskovász
15 dkg kenyérliszt
35 dkg világos rozsliszt
2 evőkanál olaj
2,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1,5 dkg élesztő
kb. 3 dl víz
csipet aszkorbinsav
a gyors kovászhoz:
1 dl langyos víz
1 teáskanál méz
7 gr élesztő
13 dkg kenyérliszt

 

Elkészítés:

Előző nap este elkészítjük a kovászt: a vízben elkeverjük az élesztőt és a mézet, pár percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Jól összekeverjük, és szobahőmérsékleten 12 órát állni hagyjuk. Másnap a kenyér hozzávalóit bedagasztjuk és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és cipó alakúra formázzuk. Letakarva ismét duplájára kelesztjük. Tetejüket pengével bevágjuk, és sütőzacskóban / fedeles jénaiban - amelyet vízzel megspricceltünk - 220 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészültek tetejüket vizes ecsettel átkenjük.