Menü

Legfrissebbek

Napraforgó kenyér

pic

Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
3 dl langyos víz
1 dl tej
1 dl olaj
2 evőkanál burgonya pehely
1 kiskanál cukor
1,5 kiskanál só
1 db tojás
1 db tojás sárgája
4 dkg élesztő
a kenéshez:
5 dkg olvasztott  vaj
1 db tojás
a szóráshoz:
hántolt napraforgó, fekete és fehér szezámmag (de lehet más magokat is használni)


 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgéppel bedagasztjuk, és langyos helyen, letakarva, 30 percig kelesztjük.  Lisztezett deszkára borítjuk és két egyforma darabra vágjuk. Az egyik darabot 5 egyforma részre osztjuk, és egyenként meggömbölyítjük, félretesszük. A másik darab egy negyed részét szintén meggömbölyítjük, ez lesz a majd a kenyér közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük. Az első darab öt tésztagombócából egyesével egy kb. 22 cm átmérőjű kört nyújtunk. Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük, tetejét lekenjük olvasztott vajjal. Kisodorjuk a másodikat is, és az első tetejére tesszük, megkenjük a vajjal, majd így tovább a harmadik és negyedik lapot is.  Az ötödik lapot nagyobbra nyújtjuk, hogy az előző négy lap oldalát is betakarja. A tészta közepét nyolc körcikkre vágjuk úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk. Az így kapott 8 körcikket kifelé hajtjuk. Az öt kisebb gombócot ugyanígy nyújtjuk, de csak kb. 14 cm átmérőjűre, kenjük, és egymásra tesszük. (Az ötödik lapot itt is nagyobbra kell nyújtani.) Ezt a kisebb tészta kört a már kihajtott tészta közepébe helyezzük. Ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásoknak a nagyobb tészta kihajtott szirmai közé kell esnie. A kisebb tészta körcikkeit is kihajtjuk. Végül a közepébe helyezzük a félretett 1/4 gombócot. A kenyeret a sütőpapírral együtt sütőlemezre tesszük. Letakarva még egy félórát kelesztjük. A megkelt tésztát a felvert tojással megkenjük, és megszórjuk a napraforgó- és szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.