Menü

Legfrissebbek

Fonott kalács

pic

Hozzávalók:

35 dkg liszt
5 dkg porcukor
3,5 dkg puha vaj
2 dkg élesztő
1 db tojás sárgája
1,75 dl langyos tej
reszelt citrom- és narancshéj (1/2-1/2 db)
csipet só
a lekenéshez:
1 db tojás

.

Elkészítés:

A kalács hozzávalóit kenyérsütőgéppel vagy kézzel bedagasztjuk. (Ha kézzel végezzük ezt a műveletet, akkor az élesztőt kevés langyos, cukros tejben előbb futtassuk fel.)  Letakarva, meleg helyen kelesztjük kb. 30-35 percig. A kalácstésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik darabból rudat sodrunk, melyeket 3-as fonással összefonunk. A kalácsot egy kb. 25 cm hosszú püspökkenyér formába fektetjük, tetejét lekenjük a felvert tojással, és kb. 20 percig kelesztjük, majd újra lekenjük, és újabb 15 percig pihentetjük. 190 fokos sütőben 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük.