Menü

Legfrissebbek

Copfocska

pic

Hozzávalók:

45 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
1,5 teáskanál só
2 dl víz
0,5 dl tej
1 evőkanál olaj
1/2 teáskanál cukor
csipet aszkorbinsav (elhagyható)
a kenéshez:
olaj
a szóráshoz:
só, különféle magvak (szezám, kömény, mák, napraforgó, stb.)

.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel - a szokásos sorrendben - összedagasztjuk.(Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor robotgéppel, vagy kézzel dagasztjuk a tésztát, ekkor érdemes az élesztőt, a langyos tejjel és a cukorral felfuttatni.) Letakarva, nem huzatos helyen kb. félórát kelesztjük. 12 részre osztjuk (1 cipó = kb. 6 dkg) Mindegyik cipóból 1 hosszú szálat, és 1 rövid szálat - amely a hosszúnak a fele - sodrunk, és copfba fonjuk őket. Olajozott folpack fólia alatt kb. 30-40 percig kelesztjük. Tetejüket olajjal megkenjük, durvaszemű sóval, valamint a magvakkal meghintjük. 200 fokra előmelegített, gőzős sütőben (a sütőbe tegyünk egy kis jénai tálba vizet), kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.