Menü

Legfrissebbek

Kifli variációk

pic

Hozzávalók:

30 dkg kenyérliszt (BL 80)
20 dkg tönköly fehérliszt
25 dkg öregtészta (ld. öregtészta recept)
1,5 dkg friss élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
2 dl tej
10 dkg olvasztott margarin
sós kiflihez:
só, köménymag
paprikás kiflihez:
1 evőkanál olvasztott margarin
1 kiskanál pirospaprika
só, őrölt csilipaprika
sajtos kiflihez:
1 evőkanál olvasztott margarin
5 dkg reszelt sajt
2 dkg reszelt sajt
mediterrán kiflihez:
4- 5 szelet aszalt paradicsom
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
szezámmag, oregánó
a kiflik lekenéséhez:
1 db tojás
32 db/3860 kcal, 1 db/120 kcal

 


Elkészítés:

A kenyérsütőgépbe az alábbi sorrendben beletesszük a hozzávalókat: tej, olvasztott margarin, só, kis darabokra csipkedett öregtészta, a kétféle liszt, és külön-külön két kis mélyedésben a cukor és az élesztő. A gépet a dagasztó funkcióra állítjuk, és a tésztát bedagasztjuk. (Természetesen a dagasztás gép nélkül, kézzel is elvégezhető.) Amikor elkészült, lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, és kilisztezett tálba téve egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk,  mindegyiket kicsit átgyúrjuk, és cipóvá formázzuk. Letakarva újabb 15-20 percet kelesztjük. Ezt követően a cipókat vékonyra kinyújtjuk, és a tésztalapokat nyolc-nyolc körcikkre osztjuk. A sós kiflihez a körcikkeket a talpánál kezdve, a csúcs felé haladva feltekerjük. Hagyhatjuk egyenesen is, de kifli alakúra is formázhatjuk. A paprikás kiflinél ugyanígy járunk el, de a kinyújtott tésztát megkenjük az olvasztott margarin és pirospaprika keverékével. A sajtos kiflik esetében a tésztát szintén  olvasztott margarinnal kenjük meg, majd megszórjuk 5 dkg reszelt sajttal, feltekerjük, és kifli alakúra formázzuk. A mediterrán kiflihez az aszalt paradicsomot apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, és mindkettőt elkeverjük egy kanál olívaolajjal. Ezzel a keverékkel kenjük meg a tésztát, majd ugyanúgy járunk el, mind a többi kifli esetében. Egy lábosban 3-4 liter vizet 1 kiskanál sóval és 2 kiskanál cukorral felforralunk. A sütőt előmelegítjük, két tepsit sütőpapírral kibélelünk. A kifliket egyenként, szűrőlapátra téve, kb. 10 másodpercre a gyöngyöző vízbe merítjük, és a lapát segítségével a víz alatt tartjuk. Majd kiemeljük, lecsepegtetjük, és a tepsikre sorakoztatjuk őket. A kiflik tetejét felvert tojással lekenjük. A sós kifliket durva szemcséjű sóval és köménymaggal, a paprikás kifliket sóval és őrölt csilivel, a sajtosakat a maradék reszelt sajttal, a mediterránt a szezámmaggal és az oregánóval megszórjuk. Végül 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.