Menü

Legfrissebbek

Öregtészta

pic

Hozzávalók:

60 dkg liszt
1 kiskanál cukor
1 mokkáskanál só
3,6 dl langyos víz
1,2 dkg friss élesztő
1,5 dkg olaj
kb 1 kg/2440 kcal, 10 dkg/244 kcal

 

Elkészítés:

A hozzávalókból géppel vagy kézzel, kissé lágy tésztát dagasztunk, és szobahőmérsékleten kb. 10-12 óra alatt - nyáron rövidebb idő kell hozzá - túlkelesztjük. (Akkor jó, ha a tészta már alaposan "összeesett".) A tésztából egy falapát segítségével gombócot formázunk, és egy fedeles dobozba téve, felhasználásig a hűtőben tartjuk. Mindig csak a szükséges mennyiséget kivéve belőle, 10 napig felhasználható. Az öregtésztát kenyerek, péksütemények készítéséhez, "kovászként" alkalmazzuk. Használatával az friss élesztő mennyisége jelentősen csökkenthető.